Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Suurmoskeijan ulkomaalaisrahoitus vähemmän ongelmallista kuin isovenäläiskirkon

  • Kaikkia kirjauskontoja voi lukea kuin sielunvihulainen lakikirjaa niin marmoripalatsissa kuin risumajassakin.
    Kaikkia kirjauskontoja voi lukea kuin sielunvihulainen lakikirjaa niin marmoripalatsissa kuin risumajassakin.
  • Kremlin kaksipääkotka näyttää pitävän uskonkarjaansa vuosisataisessa geopoliittisessa nokkapyrstöotteessa.
    Kremlin kaksipääkotka näyttää pitävän uskonkarjaansa vuosisataisessa geopoliittisessa nokkapyrstöotteessa.

Muslimiväestömme ja -seurakuntiemme lisäksi myös joillain valkoisilla kantasuomalaisilla luteristiprotestanteilla on ollut tiemmä vaikeuksia ymmärtää Helsinkiin kaavaillun suurmoskeijan rahoituskuvioita ja kallista hanketta ylipäätään näinä aina laihoina aikoina. Asiaa kuitenkin ainakin minun mielestäni selvensi ja epäilyksiä hälvensi tieto, ettei uudessa moskeijassa suinkaan tulisi saarnaamaan joidenkin tiettyjen suuntausten vihapuhemullaheita mm. siitä syystä että sellaisilta on maahantulo kielletty eikä heitä varsinkaan seurakuntalaisetkaan enemmälti kaivanne. - http://yle.fi/uutiset/suurmoskeijan_rahoitus_jakaa_muslimien_mielipiteet...  
 
Sekin helpotti, että myös vanhan hyvin integroituneen mukavana ja työteliäänä tunnetun tataariväestömme uskonmiesten/naisten tiedetään kannattavan hanketta, vaikka ehkä pitäisivätkin luontevampana kuin ulkomaalaisrahoitusta suurmoskeijan rakentamista omin voimin sadan vuoden takaiseen suomentataarilaiseen tapaan. Uusi suuri eri suuntauksille yhteinen keskusmoskeija kuitenkin tulee väistämättä kalliiksi, eivätkä muutkaan isommat projektit nykymaailmassa nouse ihan hartiapankilla. Ei nouse edes perinteisten tai wanna-be-suurvaltojen projektit, jotka eivät myöskään aina ole samalla tavoin sudeettikansalaisia yhteenkokoavia.

Enemmänkin ongelmanäkökohtia voidaankin siis ehkä nähdä toisen rahoitusrakenteeltaan vajaan pyhätönrakennushankkeen suhteen. Sellaisen toisaalta puhtaan hengenvoiman motivoimana ja toisaalta ehkä myös hieman opportunistisin geopoliittisin hyötyodottein motivoituneen, sanotaanko leikillisin termein 'putinilais-duginilaisen henkis-suurvallanlaajennushankkeen' eli Suurmoskoveijan eikun siis isovenäläisen ortodoksikirkon rakentamisen! Se kun jotenkin takkuilee vielä sekin, vaikka hyvähän se olisi saada mahdollisimman pian yhteiskunnan valtaväestönkin kannalta potentiaalisesti hyödylliseen käyttöön, ehkä kattona pään päälle turvapaikanhakijoille, joita mm. suuri ja mahtava Venäjän federaatio ei ole valmis majoittamaan omalle alueelleen vaikkakin on pakolaisuutta ollut aiheuttamassa al-Assadia tukien ilmeisesti kemiallisellakin rauhantyöllään.

Isovenäläisen ortodoksikirkon rakennustyö Itäkeskuksessa ei siis etene, vaikka Rovasti Tchervinskij muistuttaakin venäläisrahoituksen uhasta liikuttavan ystävyysyhteistyöavunantohenkisesti lisäten, että "Suomen valtio sai aikoinaan ilmaiseksi kirkot, jotka venäläiset olivat Suomeen rakentaneet" - ks. Tervetuloa Isovenäläiskirkko - katoksi turvapaikanhakijoiden pään päälle

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ihmeellinen otsikko. Onko tuo sinun mielipiteesi tai mitä?
Nuivien komminikointitapa (minkä ilmaukseksi otsikkosi koen) on putinin pussiin pelaamista.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/nato-framlingshat...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Öh, tuota. Millä tapaa nuivien tapa? Mitä se tähän tai minuun liittyy, pelatkoon kenen pussiin lystäävät. Otsikko ainakin yrittää tarkoittaa, että mielestäni Kremlin rahoitus Suomeen kaavaillussa isovenäläisessä 'uskontokulttuuri-imperialistisessa hankkeessa' on enemmän epäileviä varauksia herättävää kuin vauraiden arabimaiden mahdollinen osallistuminen rahoittajana "ekumeenis-islamilaiseen" 'uskontokulttuuri-imperialistiseen hankkeeseen'. Saat tokkiinsa olla toista mieltä, mitä lie ne nuivat sitten.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Anteeksi. Luin sen jotenkin paranoidisesti. Kiitos tosi paljon vastauksestasi. Olen niin tottunut siihen että nuivat laittavat muiden suihin sanoja.
Koen ortodoksikirkkojen asiaksi ja heidänväliseksi ongelmaksi tämän putinkirkon aluevaltauksen. Perinteisestihän heillä on ollut sopimus että toisen alueelle ei mennä "lähetystyöhön". Venäjän ortodoksikirkko vaan on nykyään vähän liian avoimesti putinadministraation showosasto joten ihan odotettava kehityshän tämä on. Mutta toisaalta paitsi että oman kirkkomme varpaille astutaan niin muuten tuntuu että ihan sama. Moskeijat ja kirkot ja niistä ärsyyntyminen on kiihotusosastoa.
Onhan noita jehovienkin taloja joka kylällä eikä niistä mitään harmia ole. Sulkeutuneilta vaikuttavat mutta sekin on niiden ongelma jotka ovat sisällä jos on ongelma.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #3

Pitkälti samaa mieltä. Eri sfääreihin kuitenkin uskonkilvoittelun tonttikiistoissa eskaloidutaan silloin, kun henkisabstraktien vartiotornien ja taivaallisten sotahuutojen ja paratiisipassien sijaan liikutellaankin valtiollista kalustoa, ja varsinkin geopolitiittisia suurvaltaintohimoja palvelevaa sellaista vaikkapa vain maanmies/sudeettikansalaisseurakuntien rahoituksenkin panostuksin...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #4

Mä näen itsenäisyyden henkisenä asenteena. Siksi olen persuvastustaja. Itsenäisyys on sitä että jokainen kantaa tätä maata. Ja kun viereen osuu joku joka ei kanna häntä ei potkita vaan odotetaan että nostaa osansa. Meidän historiamme ei ole feodaalinen niinkuin Venäjällä. Me olemme itseohjautuvia. Sivistys ja kohtuullisuus.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Irja Laamasen blogi Moskeijat Suomessa poiki kommenttini että epäilemättä erilaisia rahoitustoiveita ja verotusoikeuttakin tullaan esittämään maahanmuuttajaseurakuntien puolelta myös vaihtoehtoisten skenaarioiden valossa, jos suomalainen yhteiskunta ei ymmärrä kantaa näin globaalia vastuutaan edes omalla valtiollisella vastuualueellaan. Saatetaan useamminkin muistuttaa paitsi suomalaisten huonosta omastatunnnosta "maksamme velkaa"-laulun teeman mukaan, ja että vieraita arvoja ehkä lobbaava ulkomainen rahoituspohja ei varmaan olisi kenellekään mieleen mutta pakkohan se on hyväksyä jos on pakko: http://ilgron11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205585-mo...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset