Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Maahanmuuttajalle myönnetty kansalaisuus ei muuta suomalaiseksi

  • Eihän käsitteiden kansalaisuus ja kansallisuus eron hämärtäminen heijastele mustia kirjoja lukevan pykäläpirun syyllistysvimmaa?
    Eihän käsitteiden kansalaisuus ja kansallisuus eron hämärtäminen heijastele mustia kirjoja lukevan pykäläpirun syyllistysvimmaa?

"Olen suomalainen" laulettiin tv:n  A2-pakolaisillan lopuksi käsinkosketeltavassa euforiahengessä hauskana mutta ilmeisen yliampuvana tuputuskotouttamistemppuna. Turvapaikanhakijat velvoitettiin osallistumaan heille vieraalla kielellämme yhteislauluun, 80-luvun italiaisbiisin pohjalta tehtyyn uuskansanlauluun. En tarkoita yksin määritelmällistä ristiriitaa todetessani, että paikalla olleista ulkomaalaisista ei yhdestäkään tule koskaan suomalaista. Turvapaikan saaneelle maahanmuuttajalle mahdollisesti myönnettävä Suomen kansalaisuushan ei muuta ketään suomalaiseksi elinikänään: http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=1231

"Sana kansalaisuus johtuu sanasta kansalainen, joka tarkoittaa ihmistä suhteessa siihen valtioon, johon hän kuuluu ja jonka valtiolliset ja yhteiskunnalliset oikeudet hänellä on. Puhumme Suomen kansalaisista, siirtolaisesta voi tulla Ruotsin kansalainen ja juhlapuheissa tervehditään arvoisia kansalaisia. Sanalla kansallisuus tarkoitetaan kuuluvuutta johonkin kansaan tai kansakuntaan, tiettyyn kieli- ja kulttuuriyhteyteen. Esimerkiksi joku on kansallisuudeltaan suomalainen tai vierasta kansallisuutta."

Kansalaisuus ja kansallisuus siis ovat kaksi eri käsitettä ja asiaa. Maailmassa on yli kuusi miljardia ihmistä, joille kaikille kuuluu sama ihmisarvo ja kunnioitus, mutta vain noin yksi promille eli tuhannesosa heistä on suomalaisia. Miksi siis olisi jonkinlainen ihmisoikeusasia tai toivottavaa 'kastijaon purkamista' julistaa suomalaisiksi ihmisiä, jotka eivät sitä ole? Miksi sanoa tähän erikoiseen etniseen vähemmistöömme kuuluviksi ihan muita kansallisuuksia, joita on maailmassa enemmänkin sekä määrällisesti että kulttuurisesti monilta osin? Tuollainen asenteellinen hymistely ei juurikaan kunnioita varsinkaan lähtömaiden eri kansallisuuksien kulttuurista ylpeyttä. Vai onko muka jotenkin 'hienompaa' olla olevinaan suomalainen kuin saksalainen tai irakilainen tai somali, vaikkei mitään perusteita olisikaan? Miten niin?

Perusteettomasta pyrkimyksestä 'nimittää suomalaiseksi' heti ummikkona jonkin satunnaisen valtionrajan ylittämisen jälkeen puuttuukin vain jonkinlainen 'rasistishenkinen valkopesu' yhtä kalpeiksi kuin me kantasuomalaiset olemme. Tuo ei ole toimivan kotouttamisen hengen ja kirjaimen vahvistamista vaan pään työntämistä pensaaseen oikeiden kotoutushaasteiden edessä. Kyllä kansalaisuuden myöntäminen riittää oikeudellisiin ja 'monikulttuurillisiin' tasa-arvoistamispyrkimyksiin - kansallisuutta ei voi 'myöntää' täysin vieraan kulttuurin kasvateille, jotka eivät ole edes valinneet kansaamme vastaanottajikseen kulttuurimme tms. vuoksi, ja ovat kansallisuudeltaan tiedetysti muita kuin suomalaiskansoja.

Karjalan ja Petsamon evakot olivat/ovat pääosin alkuperäisiä Suomen kansalaisia ja syntyperäisiä suomalaisia. Osa heistä kuului etniseen kielisukuvähemmistöön kuten saamelaiset. Muiden, kuten suomenruotsalaisten, -venäläisten ja -romanien, suomalaisuutta voi perustella myös syntyperäisellä kulttuurisella Suomen perinteiseen vähemmistökansallisuuteen kuulumisella kansalaisuuden lisäksi. Ruotsalaisia ja saamelaisia on ollut Suomenniemellä suurin piirtein yhtä kauan kuin suomalaisia eli vuosituhansia. Romaneja alkoi tulla meille enemmälti 500 vuotta sitten ja samoihin aikoihin myös venäläisiä, joita tuli myöhemmin talvi- ja jatkosodan myötä massainvaasioinakin asumaan edelleen ulkomaalaisina Viipurin lääniin ja Petsamoon ym. meidän alueillemme.

Siis esimerkiksi sellaiset mukavat ja tervetulleet ja varmaankin Suomen kansalaisuuden saaneet julkkikset kuin Roman Schatz tai Wali Hashi eivät ole suomalaisia. He ovat hyvin integroituneet ja monessa mielessä aivan kuten ketkä tahansa suomalaiset. Hienoja ihmisiä taysin ihmisarvoin ihan sellaisenaan, niin kuin ovat myös Barack Obama, Angela Merkel, Kuningatar Elisabet, Francois Hollande ja Garri Kasparov, mutteivät hekään ole suomalaisia nyt tai mahdollisesti kansalaisuuden saatuaan (heidän jälkikasvunsa suhteen asia on sitten toinen eikä yksiselitteinen). Ei suomalaisestakaan tule saksalaista tai somalia Saksan liittotasavallan tai Somalimaan tai Somalian tai jonkin muun valtion kansalaisuuden tai passin saatuaan. Muun maan kansalaisista esimerkiksi aidot inkerinsuomalaiset ovat sitä vastoin suomalaisia syntymästään lähtien riippumatta siitä käyvätkö koskaan Suomessa.

Kotoutuksessa tulisikin panostaa enemmän aitojen teknisten ja taloudellisten ja kulttuuristen haasteiden suuntaan kuin tyhjänpäiväiseen kielenmanipulointikikkailuihin ja tosiasioiden hämärtämiseen niiden kautta. Suomalaiseksi sanominen ennen aikojaan ei oikeasti auta kulttuurienvälisen siirtymän ja perinneristiriitojen ongelmallisuuskohtien ratkaisemisessa ja monikulttuurisissa identiteettivaikeuksissa. Se pikemmin pahimmillaan vaikeuttaa realistisen tilannetajun muotoutumista niin maahanmuuttajien kuin kantaväestönkin piirissä.

Emme varmaankaan halua puuhastella lillukanvarsien tasolla, jos ponnistustemme oikea kohdentaminen saattaisi säästää meidät edes joiltain Ruotsissa nähdyiltä kotoutustoimenflopeilta, ks. esim.
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Tukholman_mellakat_2013
- http://www.savonsanomat.fi/uutiset/ulkomaat/maahanmuuttajat-hurjana-malm...

Käsitteiden kansalaisuus ja kansallisuus erojen hämärtäminen saattaakin jollain tapaa heijastellla viekkaasti häntä kainalossa mustia kirjoja lukevan pykäläpirun suureen yleisöön kohdistamaa syyllistysvimmaa 'niskuroivan sopeutumattomuuden' johdosta. Tuon peijakkaan kaavailuissa kai pian leimataan jollain rumalla haukkumasanalla sellaiset ihmiset, jotka edelleen varaavat sanan suomalainen tarkoittamaan sitä mitä se oikeasti tarkoittaa, eikä uuskielenhuoltoa puoskaroivien byrokratiakotouttajien haluamaa hämärrytyssumutusmerkitystä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Asiasisältöön liittymätön kommentti: Blogistin tyyli pakata informaatiota on ihailtavaa. Mutuna veikkaan, että 95% lukijoista ei jaksanut lukea loppuun asti, mutta ne jotka jaksoivat, kokivat, että tämä ei ollut mikään kevytpläjäys, vaan blogi pitää lukea muutaman kerran uudestaan.

Mahtaakohan blogisti olla progressiivisen musiikin ystävä?

Blogisti esittää monia erittäin hyviä kysymyksiä. Työkalupakkiin talteen...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Sinulla on oikeus esittää kritiikkiä myös ironian tai trollauksenkin keinoin. Poimin sieltä kuitenkin myönteisessä hengessä sopivia kohtia opiksi.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kommenttini oli esitetty täysin myönteisessä hengessä, ilman ironiaa tai trollausta.

Kirjoituksenne on hyvä.

Huolettaa vain, kuinka moni oikeasti pääsi jyvälle asiasisällöstä.
Aika tiukkaan tuutattua tavaraa!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #3

Samansuuntaiset ihan aiheelliset huomiot on joskus esitetty rakentavan ironisessa hengessä, varmaan koska minut tunnistaa helposti sen tyylin sulattajaksi ainakin pitkin hampain. Olen yrittänyt tiivistaa ilmaisuani ja kirjoittaa lauseeni lyhemmiksi. Jaarittelun vastapainoksi osin tietoisesti olen kai kehittänyt divergoivan sisäkkäis/limikkäismerkitysilmiön eli tiedonzippauksen josta jos ymmärsin mainitsit. Se tuottaa yhä liian pitkien lauseiden kanssa työläästi luettavan yhteisvaikutuksen ja usein kiemuraisia rönsyvirkkeitä joissa on eri näkökulmia ja -kohtia varmaan turhan paljon. Toisaalta ajatus tavallaan kehittyy joskus näitä latuja mennen ainakin luntaluoviin sfääreihin. Tuskin on progen vaikutusta kun en siitä koskaan enemmälti perustanut.

Ymmärrän huolesi myös siitä että joku viitsii käyttää 'kallista' aikaansa lähestulkoon itselleen kirjoittamiseen, mutta lupaan olla vaivaamatta sinua jos se alkaa häiritä itseäni pahemmin. Kiitos kumminkin muistutuksesta. :)

Jaakko Häkkinen

Minä tulkitsin Heikin palautteen positiiviseksi. On tärkeää saada sanottua asiat tiiviisti ja ymmärrettävästi. :)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olen asunut täällä Ruotsissa 25 vuotta. En ole ottanut Ruotsin kansalaisuutta, koska eihän se mitään muuttaisi. Olen ja pysyn suomalaisena, vaikka olisinkin Ruotsin kansalainen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

.... niin on se kummaa kun meidän suomalaisten pitää alkaa kutsua itseämme kantasuomalaisiksi.
Tulee mieleen kantakirjasonni. 

----
Monenlaista ne ulkomaalaiset saavat maassamme aikaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kyllä syytä on isännissäkin. Siis tosiaan A2-pakolaisillassa viattomia sattumalta juuri meidän maahamme tupsahtaneita vanhojen hienojen (moni)kulttuurien kasvatteja nimiteltiin "suomalaisiksi" siinä missä muitakin suomalaisia (ja mehän olemme mm. tuppisuisia rääviyksiä huutelevia juntteja).

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

Kyllä, kyllä.... varovaisia saamme olla kun henkseleitä paukuttelemme.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Tästä kirjoituksesta jäi sellainen tuntuma, että suomalaisuus on täysin selvä asia. Mitä siis on suomalaisuus ja kuka on suomalainen?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Miten sinulle sellainen tuntuma saattoi jäädä kun tuo kysymys ei ollut aiheenakaan? Etpä tainnut muutenkaan lukea ihan koko kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset