Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Tervetuloa Isovenäläiskirkko - katoksi turvapaikanhakijoiden pään päälle!

  • Messiaaninen Kaksipäinen "rauhankotka" raahaa epäuskottavia työkalujaan kohti uusia kriisejä.
    Messiaaninen Kaksipäinen "rauhankotka" raahaa epäuskottavia työkalujaan kohti uusia kriisejä.

Anteeksi mutta. Ettei eri uskontokuntien semimaallikolähtöinen vertaileva suvaitsevuustarkastelu päätyisi ylikierroksilla käyvän somepöhinän tavoin ihanpa melkein perinnelähtömaiden kulttuurien rauhanomaisen vuoropuhelukaanonin tasolle puisevuudessaan/rautaisuudessaan/tulisuudessaan, otetaanpä tässä rienauspakinassa vähän tavanomaisia pölypergamentteja ja siannahkakääröjä ja mustia kiviä rennommin eikä kivitetä oikeasti edes viäräuskoisinta sielunvihollista, jos ei sitten ite ala ryppyilemään.

En nyt ihan lähde revittelemään jeesuksen aasin tai koiran tai buddhan lehmän tai muun sellaisen muinaiskuvan charlie-piirtämisellä tai nimeä arvailemalla. Tuo kuvituskuvakin on autenttisesti bongatun luontovalokuvan pohjalta digitalisoitu ilman neuvostovastaisia sielunvaikuttimia, paitsi että melko selvinpäin. Osin lukijakunnankin tasosta johtuen rajaan tässä katsauksessa myös jumaluusopillisen ja korkeakirkollisen teorian minimiinsä. Mennään siis tähän päivään ja rempseän ja suvaitsevaksi tiedetyn uskonsynodipoppoon katodikarnevalisoivaan leikkimieliseen pikkupyhäinraastoon, kun siis ei tarvitse pelätä enempiä loukkaantumisia näin pohjoisleveysasteilla ja ns. ruisleipävyöhykkeellä pysyttäytyen johdannon pakollista islam-osiota lukuuntottamatta. ;)

Johdanto: Joillain valkoisilla kantasuomalaisilla luteristiprotestanteilla on ollut tiemmä vaikeuksia ymmärtää Helsinkiin kaavaillun suurmoskeijan rahoituskuvioita ja kallista hanketta ylipäätään näinä aina laihoina aikoina. Asiaa selvensi tieto, ettei uudessa moskeijassa suinkaan tulisi saarnaamaan joidenkin tiettyjen suuntausten vihapuhemullaheita mm. siitä syystä että sellaisilta on maahantulo kielletty eikä heitä varsinkaan seurakuntalaisetkaan enemmälti kaivanne. Sekin helpotti, että myös vanhan hyvin integroituneen mukavana ja työteliäänä tunnetun tataariväestömme uskonmiesten tiedetään kannattavan hanketta, vaikka ehkä pitäisivätkin luontevampana kuin ulkomaalaisrahoitusta suurmoskeijan rakentamista omin voimin sadan vuoden takaiseen suomentataarilaiseen tapaan. Uusi suuri eri suuntauksille yhteinen keskusmoskeija kuitenkin tulee väistämättä kalliiksi, eivätkä muutkaan isommat projektit nykymaailmassa nouse ihan hartiapankilla. Ei nouse edes perinteisten tai wanna-be-suurvaltojen projektit, jotka eivät myöskään aina ole samalla tavoin sudeettikansalaisia yhteenkokoavia.

Nytpä olisikin, jos vaan tätä lukevilla talousoptimisteilla uskoa ja pelimerkkejä riittää, oiva mahdollisuus sijoittaa roponne toisaalta puhtaan hengenvoiman motivoimana ja toisaalta myös hieman opportunistisin poliittisin hyötyodotteinkin, sanotaanko leikillisin termein 'putinilais-duginilaiseen henkissuurvallanlaajennushankkeeseen' - Suurmoskoveijan eikun siis isovenäläisen ortodoksikirkon rakentamiseen! Se kun jotenkin takkuilee vielä sekin, vaikka hyvähän se olisi saada mahdollisimman pian yhteiskunnan valtaväestönkin kannalta potentiaalisesti hyödylliseen käyttöön, ehkä kattona pään päälle turvapaikanhakijoille, joita mm. suuri ja mahtava Venäjän federaatio ei ole valmis majoittamaan omalle alueelleen vaikkakin on pakolaisuutta ollut aiheuttamassa al-Assadia tukien kemiallisellakin rauhantyöllään.

Isovenäläisen ortodoksikirkon rakennustyö Itäkeskuksessa ei etene, vaikka Rovasti Tchervinskij muistuttaakin liikuttavan ystävyysyhteistyöavunantohenkisesti, että "Suomen valtio sai aikoinaan ilmaiseksi kirkot, jotka venäläiset olivat Suomeen rakentaneet": http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/321839-lahjoittaja-vetaytyi-ita...

Tuo vähän leikillisesti heitetty kulttuuri-imperialismiin viittaava uskonopillinen luonnehdinta 'putinilais-duginilainen henkissuurvallanlaajennushanke' perustuu ihan vaan siihen huomioon, että sudeettivenäläiset 'maanmiehet' syvästi uskonnollisena kansakuntana eivät muun neuvostokansojen messiaanisen etnoeliitin tapaan oikein katso riittävän arvokkaaksi astua suomalaiseen maallistuneeseen/lännettyneeseen ortodoksikirkkoon, joka ei ole Moskovan patriarkaatin alainen tms. mitä me maallikot ei oikein älytä eikä kai halutakaan sen puoleen. Ja tuo patriarkaattihan on tietty tunnettu maallisesta vallasta itsenäisenä aitojumalisena messiasetujoukkona Valtakunnanjohdon tapaan ja ainakin viimeisen sadan vuoden ajalta papistoltaan puhtaana - jopa luonteenomaisimmillaan ehkä juuri nyt Pyhittäjä Putinin aikana Krimin ja Itä-Ukrainan miekkalähetyksen siunanneena loisteliaimmin heti itsensä Suurpyhittäjä Stalinin jälkeen!

Toisaalta: Myös suomalaisilla maallistuneillakin kirkollis- ja muunveronmaksajilla on tiedossa itänaapurin viranomaisten takavarikoineen ja tuhonneenkin paitsi Suomen ortodoksiselle ja luterilaiselle kirkolle kuuluneita rakennuksia ja hautausmaita myös muutakin itsenäisen Suomineidon ja Viipurin läänin asukkaiden omaisuutta, mikä saattaisi yhtä hyvin velvoittaa vastavuoroisiin uskonnollis-teknis-taloudellisiin konsultaatioihin, ks. tarkemmin esim. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201008-the-economist-eiko-karjala-kuulu-suomelle

Suomen ortodoksikirkko häädettiin Viipurin läänistä 1939-44 Otto-Wille Kuusisen eli oikeammin Josif Stalinin Suur-Suomi-hankkeeseen liityen. Ehkä tuolloisen uskonpuutteen johdosta hanke ei täysin onnistunut, ja venäläinen kirkkokansa joutuu nyt hakemaan Helsingissä kokoontumispaikkoja kiusallisesti ulkomaan kansalaisiksi leimattuina, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179292-melkein-toteutunut-suur-suomi-1939-1991

Summa summarum: Kerroin johdannossa miten islam-yhteisön kaavaileman suurmoskeijahankkeen valtaväestössä herättämät epäluulot ovat hälvenneet asiallisen taustainfon ja vastuullisten avoimien lähkohtaselvitysten sekä yhteisymmärrystä korostavien vaikuttimien ansiosta. Nyt odotamme, että Moskovan patriarkaatin hallinnoiman seurakunnan kirkkohankkeeseen liittyvät epäilykset uskontoon ja seurakuntayhteisön hengelliseen elämään kuulumattomien kenties geopoliittisten ja suurvaltakuntahakuisten Kremlin militarisminväritteistä tekohengellisyyttä tukevien vaikuttimien olemassaolosta osoitettaisiin perättömiksi. Muuten voisimme varauksetta tukea rakennushankkeen loppuunsaattamista ehkä vain yleishyödyllisiin tarpeisiin.
Kirkot ja moskeijat voisivat nekin ehkä osallistua taloustalkoisiin nykyistä enemmän. Myös keskeneräisiä rakennushankkeita voitaisiin ajatella turvapaikkaresursseina paitsi luterilaisprotestanttisten myös Moskovan patriarkaatin ortodoksisissa ja muslimiseurakuntien piirissä, jotta myös pakolaisuuden syy- ja alkulähteiltä tulevat uskonsuunnat olisivat laupeudentyössä vastuullisemmin mukana. Niiden julkikuvaankin aktivoitumisella olisi myönteinen vaikutuksensa, etenkin venäläisortodoksisen. Tervetuloa Isovenäläiskirkko ja suurmoskeija alkuvuosikseen katoksi turvapaikanhakijoiden pään päälle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Joku Porkkalan evakon poika kertoo blogissaan, että 30.9. on kansainvälinen jumalanpilkkapäivä. En tuota tiennytkään aiemmin, eikä ajatus äkkiseltään lähes melko uskovaisesta maallistuneesta maallikosta kuulosta oikein hyvältä. Ajattelin kuitenkin kommentoida juttua samassa hurttihengessä kuin tuo pakinakin kirjoitettu: "Olen ainakin 666,7 kertaa todennut että pidän jumalanpilkkaa Jari Tervon termein idioottien oksenteluna, mutta alennun nyt kuitenkin kommentoimaan jumalattoman suvaitsematonta juttuasi. En halua pilkata itse henkiolentoja enkä edes ihmisiä, en edes niitä fariseuksia ja publikaaneja ja muita sensemmoisia mitä niitä nyt on joita poliittisesti korrektit pilkkaamattomuusimmuniteettisäännöt eivät koske. - Je Suis Charlemagne !" http://bisi59.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203741-309-...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Messiaaninen Kaksipäinen "rauhankotka" raahaa epäuskottavia työkalujaan kohti uusia kriisejä, tällä kertaa lisäjelppiä Syyrian Bashar al-Assadille, jolle ei riittänyt pelkkä aseapu ja muutamat sadat tai tuhannet sotilaat eivätkä ne vanäläiset kemiallisetkaan aseet joita siellä käyteteltiin ja osa tuotiin sitten veronmaksajiemme rahoilla Suomeenkin ongelmatuhottaviksi. Nyt Putin on tekemässä ""Isisin vastaista operaatiota"":

YLE: "Venäjän ortodoksikirkko sotatoimista Syyriassa: Pyhä taistelu"
http://yle.fi/uutiset/venajan_ortodoksikirkko_sota...
YLE: "Venäjän pommittamasta kylästä kotoisin oleva: he tappavat lapsia"
http://yle.fi/uutiset/venajan_pommittamasta_kylast...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset