Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Häkämies/Sipilä: Saavutetut vs. maahantulevat edut - Overpromise, Underdeliver!

  • 5 tummaa/vaaleaa leipää ja 2 makeaa/suolakalaa jaetaan käytännön reaalimaailmassa eri tavoin kuin lähtö/tulomaiden kertomuksissa
    5 tummaa/vaaleaa leipää ja 2 makeaa/suolakalaa jaetaan käytännön reaalimaailmassa eri tavoin kuin lähtö/tulomaiden kertomuksissa

Kaunis kutsu maailmalle, mutta kuinka noloa voikaan olla sitten, jos jossain vaiheessa joudutaankin toteamaan, ettei pöytää voidakaan kattaa kutsutuille likikään mainostetussa määrin koreaksi eikä kaikille tulijoille ehkä lainkaan. Vanha reilu markkinointiperiaate kääntyy maabrändäyksessä muotoon 'over promise, under deliver' - lupaa enemmän, anna vähemmän:
- Kauniit blondit Suomi-mainoksissa: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/318498-naiden-kaunotarten-kuvil...
- "Suomi ei olekaan hyvä maa": http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015092620420344_uu.shtml
- ”Elintasomme laskee” http://www.uusisuomi.fi/raha/118857-suorat-sanat-suomalaisille-elintasomme-laskee

On tavattoman kaunis ja mieltä ylentävä ajatus (periaatteessa), että maamme vakaumuksellisesti hyväsydäminen kristinuskovainen pääministeri antaa kotinsa tai vaikka koko omaisuutensa pakolaisten ym. hätääkärsivien vieraaksikutsumiemme muunuskoistenkin käyttöön, kuin sen toisen ihokkaan konsanaan. Ja  korkeassa virassahan ei tarvitse omaa asuntoa enempää kuin autoakaan. "Turvapaikalla ei ole hintalappua".

Olisikohan tuo kaunis ele tullutkin tehdä yksityishenkilönä ilman julkistusta ja laajaa hypeuutisointia? Rajavalvontaa kun on jo jouduttu kiristämään ja kiinnittämään huomiota sellaisiin pikkusieluisenoloisiin arkiseikkoihin kuten matkustusdokumenttien pätevyyteen ja turvallisten maitten luokituspäivityksiin ym. Ongelmaksi muodostunee inhorealistisesti silmiin katsoen varsinkin se, että miljoonat kansalaiset eivät kauniista julkivakuutuksistaan huolimatta oikein haluaisi luopua isännyystarjonnan rahoittamiseksi omista palkka- ym. eduistaan, jotka on saavutettu vuosikymmenien työllä ja solidaarisella järjestövoimalla pohjoismaalaisittain, kuten Rautatientorilla viime viikon perjantaina kuultiin.

Toisaalta valtionvelan lisääminen kohtuukorollakaan ei kuulosta kaikkien mielestä tulevia polvia ajatellen ihanteellisen vastuulliselta taloudenhoidolta kaivattujen lisäresurssien maksamiseksi ennen kuin on saatu kaikki se mitä on tilattu konkreettisen uskottavana ennusteena. Vähintä mitä tämän puolipeitellyn epätietoisuuden oloissa voinee vaatia, on avoin ja realistinen meno/tuloselvitys tekijöistä, jotka kuitenkin oikeasti jotain sekä tuottavat että maksavat veronmaksajille ja työnantajille, vaikka virallista hintalappua ei aatteellisesteettisistä syistä aina korvamerkitäkään tms. momenttileimata osoittelevasti.

Ollaan hienotunteisia, mutta ei suljeta silmiä! Norja elää vaurasta öljysheikkitalouttaan ja Ruotsikin lama-Suomeen verraten kultahammaspääomillaan mm. historialliseen geopolitiikkalottovoittoonsa perustuen. Me emme, emmekä ole entinen tai nykyinenkään kolonialistinen siirtomaaherravaltio kuten lansi- ja itänaapurimme - Se, että meillä lakkoillaan länsinaapureitamme ja itääkin enemmän, ei heijastele niinkään sitä, että olisimme liian hyvän elintason tai valtiojohtoisten suurvaltahuurujemme passivoimia oleskeluyhteiskuntalaisia vaan pikemmin sitä, ettei hallitsemattomiin yhteiskuntakokeiluihin ehkä nyt juuri olisi varaa. Suoraviivainen sanelu ei korvaa sopimista edes niissä kohteissa, joille ei ns. aseteta hintalappuja.

Maahanmuuttajien odotetun työllistymisen kestävyysvajetta ja huoltosuhdetta tervehdyttävä vaikutus kun ei mitenkään vakuuttavan todistetusti suo pelastustaan vielä nykyisten keski-ikäisten työuran tai eliniänkään aikana, toivon mukaan kai kuitenkin ennen nykyisten teinien eläkeikää? Järjestöissä ollaan tässä suhteessa 'melko' optimistisia, myös vierastyövoimaa pikaisesti kaipaavassa EK:ssa.

Sitten käsi sydämelle - ymmärtävätkö mielestänne kaikki suomalaiset työntekijät ja työnantajat sanan "kaikki" merkityksen samalla tavalla sekä nykyisiä suomalaisia että ulkomailta joskus tulevia työntekijöitä/asukkaita tarkoittavaksi järjestäytymisasteesta yms. riippumatta ilmaisussa "kaikkien etu" Jyri Häkämiehen lausunnossa, jonka mukaan "jos onnistumme kotouttamisessa ja he tulevat mukaan työelämään, heillä on kestävyysvajeeseen iso vaikutus". Toisaalta samassa haastattelussa myös korostettiin kauko-idästä tulleiden työteliäisyyttä jotenkin epätasapuolisesti muistamatta antaa samanlaista myönteistä kokemusarviota muista ilmansuunnista tulleista työelämävahvistuksistamme. Heitähän juuri olemme nykynäkymin kuitenkin saamassa 'tilattuna' kai lisääkin, mikäli EK:n linjauksen mukaan humanitaarisen maahanmuuton tuontivoittoa ei katsota kokonaisuudessaan taloudellisesta hyötyajattelusta erilliseksi hyväntekeväisyyskohteeksi, vaan lasketaan myös panos-tuotos-termein potentiaalisiksi tuotannontekijöiksi, joilla olisi myös 'hintalappunsa' muiden tapaan - http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/118818-tyonantajilta-selva-viesti-tvssa-pitaisi-olla-kaikkien-etu

Nyt olisikin mielestäni kiinnitettävä kiireistä huomiota pikemminkin hallituksen maahanmuuttopoliittisiin käytännön linjauksiin ja toimenpiteisiin niiden tehostamiseksi kuin suuriin poliittisiin solidaarisuusjulkilausumiin. Toki kirkasotsaista sananleipääkin tarvitaan, mutta jos koville faktoille ei tehdä ajoissa mitään, tyylikkäätkin eettismoraaliset asennekasvatuspyrkimykset saati jeesustelut/muhamedistelut ym. ovat tuomittuja vain osittaiseen onnistumiseen. Poliitikkojen julistukset ja huolenosoituksethan näet soivat tavallisen kaduntallaajan korvassa aina ikään kuin jonkin laskelmoidun nurkkahyödynodotuksen sävyttäminä aidon huolen lisäksi, jota ovat ilmaisseet presidentti, ministerit ja niin kantasuomalaiset kuin maahanmuuttajakansanedustajatkin ym.

Hyvä, että Lahdessa riehuneet kaksi huligaania saatiin väkivaltaisesta teostaan kiinni ja  vastuuseen ilman naamioita, samaten kuin se Kouvolan polttopullomies. Toivottavasti tässä suhteessa Suomen maakuva ei koskaan ala muistuttaa enempää Ruotsia jossa räjähteet viuhuvat valiin tiuhempaankin ja naamioitakaan ei aina saada riisuttua. "Meidän yhteiskuntaamme eivät kuulu polttopullot tai valkoiset kaavut", sanoo Nasima Razmyar Demarissa ja vaatii vihalle loppua. Häneen on toki helppo yhtyä - kaavun väristäkin riippumattahttp://demokraatti.fi/vihalle-on-saatava-loppu-nasima-razmyarin-aloite-o...

Onneksi vihaa voidaan vielä tässä vaiheessa järkitoimilla liennyttää ja myös ehkäistä. Tilanne meillä ei vielä ole yhtä polttavan ajankohtainen eikä väkivaltapurkausten määrä yhtä tuhoisa kuin on ollut pidempään esimerkiksi länsinaapurissamme. Toki tunnelma ei sielläkään muistuta Lähi-idän "kulttuurienvälistä vuoropuhelua", mutta suomalaisittain ajatellen todellakin muukalaisvastaisesti suuntautunut puolue Ruotsidemokraatit ovat kasvattaneet kannatustaan huolestuttavan suureksi ottaen huomioon vastuullisina pidettyjen puolueiden vuosikymmenten näköalapaikan valtionhoitajina muutenkin kuin talouden kannalta. Tänä kesänä ovat asekaupan kylkiäisinä jaellut kranaatitkin räjähdelleet tuon tuosta - Tukholman ym. kaupunkien muista pidempään kyteneistä epäonnistuneen kotoutumisen aiheuttamista monikulttuurisuusongelmista puhumattakaan, ks.
- http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1443154899330.html
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Tukholman_mellakat_2013

Suomen somaliliiton puheenjohtaja on kertonut uskovansa, että Tukholman kaltaiset mellakat ovat mahdollisia myös Suomessa maahanmuuttajavaltaisilla alueilla, jos maahanmuuttajien ongelmiin ei puututa. Mitä sanoisimme niille mukavuudenhaluisille jotka julistavat ihmisyydellä ei ole hintalappua -solidaarisuutta täällä somen aihepiirikonteksteissa mutta Rautatientorilla ja tupo-neuvotteluissa pitävät kynsin hampain kiinni siitä etteivät vaan saavutetut edut heikkene köyhäinkymmenystäkään oman navan ympäristössä. Ilman lisäkustannuksiahan ei toimivaa ja Ruotsia paremmin onnistuvaa kotoutusta tai edes vastaanottoakaan voida hoitaa ehkä Maahanmuuttoviraston tässä vaiheessa luotettavanoloisten arviolaskelmien pohjalta: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1443231660729.html  Muitten muassa vierastyövoimaa avoimesti toivonut Hjallis Harkimo on nyt näemmä laskeskellut kynä kauniissa kädessä, että hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen sopeutussuunnitelmat voivat olla tämän rinnalla pikkuperunoita: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/118836-hjallis-harkimo-laski-turvapaikanhakijoiden-kustannuksia-joku-tolkku-touhussa-pitaa

P.S.   Välttääksemme ylimääräisiä lisäkustannuksia poikivia valintoja paitsi taloudellisesti myös yhteiskunnallisilta haittavaikutuksiltaan ja vastakkainasetteluiltaan, voitaisiin turvapaikkalinjausten iteroivassa sondeerauksessa ja korjaushionnassa vatuloinnin sijaan kiinnittää erityinen huomio mahdollisuuteen hyötyä kotouttamistoiminnassa nähtyjen menestystarinoiden lähtökohtaisista ja täällä analysoiduista rakennepiirteistä ja niiden kautta avautuneista paikallisista parannusresepteistä ja myös yleisemmin kopioitavista myönteisistä lähestymiskulmista. Olisi hyvä voida tulevaisuudessa tasoittaa esimerkiksi kulttuuritaustoiltaan vaikeimmin kotoutuvien suuntausten yliedustusta apuohjelmiemme piiriin valikoituvien turvapaikanhakijoiden joukossa. Tässä erään kotimaansa perinteisessä monikulttuurisuusilmastossa vainotun maahanmuuttajan puhutteleva mielipide (monissa Afrikan maissa näitä vainottuja on vielä monin verroin enemmän): http://yle.fi/uutiset/kiintiopakolaisena_suomeen_tullut_vaittaa_turvapai...

P.P.S.  Ehkä voitaisiin järjestää turvapaikanhakijamyönteisiä mielenosoituksia nuivien valtaapitävien ohella muitakin niitä tahoja vastaan, jotka käytännössä rajoittavat lisävarojen myöntamistä tähän kohteeseen ja itse asiassa paljolti vastaavat koko rahoituksesta: valtion ja kuntien päättäjien lisäksi mieltä tulisi osoittaa myös seurakuntia ja veronmaksajia vastaan!
1. Suorat sanat niille mukavuudenhaluisille talkoo-osallistujiille jotka julistavat 'ihmisyydellä ei ole hintalappua'-solidaarisuutta täällä somen aihepiirikonteksteissa mutta tupo-neuvotteluissa ja Rautatientorin joukkokokouksissa pitävät kynsin hampain kiinni siitä etteivät vaan saavutetut edut heikkene köyhäinkymmenystäkään oman navan ympäristössä. Viisi leipää ja kaksi kalaa jaetaan käytännön työelämän reaalitulomaailmassa eri tavoin kuin lähtö/tulomaiden idealistisissa perinnekertomuksissa... 
2. Kirkot ja moskeijat voisivat nekin ehkä osallistua talkoisiin nykyistä enemmän. Myös keskeneräisiä rakennushankkeita voitaisiin ajatella turvapaikkaresursseina paitsi luterilaisprotestanttisten myös esim. ortodoksi- ja muslimiseurakuntien piirissä. Niiden julkikuvaankin aktivoitumisella olisi myönteinen vaikutuksensa, etenkin venäläisortodoksisen. Suomen Islam-yhteisön kaavaileman suurmoskeijahankkeen valtaväestössä herättämät epäluulot ovat hälvenneet asiallisen taustainfon ja vastuullisten avoimien lähkohtaselvitysten sekä yhteisymmärrystä korostavien vaikuttimien ansiosta. Nyt odotamme, että Moskovan patriarkaatin hallinnoiman seurakunnan kirkkohankkeeseen liittyvät epäilykset uskontoon ja seurakuntakuntayhteisön hengelliseen elämään kuulumattomien kenties geopoliittisten ja suurvaltakuntahakuisten Kremlin militarisminväritteistä tekohengellisyyttä tukevien vaikuttimien olemassaolosta osoitettaisiin perättömiksi. Muuten voisimme varauksetta tukea rakennushankkeen loppuunsaattamista ehkä vain turvapaikkahuollon tarpeisiin. Tervetuloa Isovenäläiskirkko ja suurmoskeija alkuvuosikseen katoksi turvapaikanhakijoiden pään päälle!

 

Lue myös:   Bild: Syyrian diktaattorille turvapaikka - maanpakoon Moskovaan?  http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202148-bild-zeitung-syyrian-di...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tilanteen hallitsemattomuusoireilun syyllisiksi voidaan kai kaikkien keskustelijoiden konsensuksella valita Suomen päättäjät ("herrat!"), jotka eivät ole osanneet suunnitella pakolaiskriisin hallittua laajentamista suu säkkiä myöten. Kun kerran annetaan Venäjän ja Isiksen ym. toimia tieten tahtoen ilman riittäviä nuhteita ja varhaisia asiaanpuuttumisia, olisi pitänyt myös varata ko. momenttitaskuun riittävästi rahaa toisesta taskusta, ja informoida siitä ajoissa mm. työvoiman muuttovoitosta hyötyvää EK:ta ja niitä järjestöjä jotka ilmaisivat Rautatientorilla solidaarisuutensa asteen mitä tulee saavutettujen etujen kolehdiksiheittoon liittoonkuulumattomille halpatyöläisille.

"Koska turvapaikkaa hakevien henkilöiden määrä on arviolta 25 000–30 000 hakijaa vuonna 2015, joudutaan määrärahoja sisäasianministeriön mukaan lisäämään myöhemmin. Turvapaikanhakijoiden määrän nopean kasvun vuoksi maahanmuuton menoihin on varattu aiempaa enemmän rahaa." -
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/budjetti_turva...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Päätoimittaja Markku Huusko vastasi jollekulle kommentaattorille, ettei pysty tietämään onko tämä rasisti vai ei. Rasistisuushan ei tosiaankaan aina näy puheista eikä kirjoitetuista riveistä tai väleistäkään enempää kuin naamanväristä. Tai naamiokaavun väristä, jonka takaa heitellään polttopulloja eriväristen ihmisten ja autojen päälle Suomessa tai Ruotsissa tai vaikka Lähi-Idässä. Noh, eihän siellä sentään rasisteja taida olla, määritelmällisesti, eikä Tukholman Husbyssäkään missä ei vihata pohjoismaista kulttuuria vaan sen joitain edustajia valikoiden.

Vai voiko palestiinalainen pomminheittäjäreppana vaikka olla rasisti, tai juutalaiskeskitysleiriläisen jälkeläinen miehitysalueella, tai siirtomaaherrojen kristittyjä oppilapsia sotilaskasvatusleireille vievä nuorukaissotilas joka vaivojensa palkkioksi pika-avioituu saaliidensa kanssa jakaen ehkä kaverillekin, tai Isiksen mukaan lähtenyt tai sen ja Assadin sortoa vastaan vihassaan taistellut? Ymmärrän, että jos noista oloista pääsee pakoon, osaa antaa arvoa sille, että vastaanottomaassa saa oikeuden säilyttää oman etniskulttuurinsa piirteet kotoista sentään vielä rauhallisemmassa monikulttuurimallissa, ja mielellään haluaisi unohtaa oman vihansakin eikä ensi alkuun suuntaisi uutta katkeruutta kaikkia pohjoismaalaisia hieman "jälkeenjääneitä juntteja" kohtaan. Siksi olisi hyvä että turvapaikanhakijat pyrkisivät parhaansa mukaan olemaan provosoitumatta ja syyllistämnättä vaikka uskoisivat tulevansa provosoiduiksi. Ehkä jopa olisi ihan paikallaan luopua vapaaehtoisesti joistain lähtömaiden monikulttuurisuusongelmiin ehkä liittyvistä perinneuskomuksista, jos niitä sitten on olemassakaan - voihan toki olla että kaikki konfliktit sielläkin päässä ovat perimmältään pohjoiseurooppalaisten syytä tavalla tai toisella.

Ovathan meidänkin länsi- ja itänaapurimme entisiä ja jopa nykyisiä siirtomaaherroja ja mehän olemme vain välitilakansa tässä ja joutuneet tappelemaankin finnjäveleinä ja tshuhnina milloin viikinkihurrien milloin ryssien joukoissa ennenkuin onnistuttiin ne helvetin rasistit saamaan senverran kuriin että saatiin oma maa. Meillä siis on jokin perinnevimma pitää se itsellämme, ja joskus se ilmenee melkein yhtä vainoharhaisena mustasukkaisuutena kuin joidenkin kaukaisempien typerystem taistelu jostain mitättömästä maaläntistä muka pyhällä maalla tai jonkunvärisen kivenmurikan läheisyydessä. - http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20361...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kysäisin Paavo Väyryseltäkin, sanoisiko hän pääministerimme tehneen maalleen jonkinasteisen karhunpalveluksen Lahden rättipäisen KKK-huligaanin mediapelin rumaa maabrandijälkeä vahvistaen: http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2036...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

YK:n pakolaisapuun ollaan saamassa rikkailta G7- ja öljymailta jopa 1,6 miljardia euroa. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015093020441741_... - Sattumoisin 1,6 miljardia euroa taitaa olla melkein sama summa, joka koituisi Suomelle vuosittain mahdollisesti (oletuksena nykyvauhtiin perustuen valtaosalle hakijoista myönnettäessä) vakiintuvalla 300 turvapaikan päivätahdilla. Vuosikuluksi hlöä kohden on varovasti uumoiltu 16.000 e, joka kerrottuna 300hlöäX360 pv eli 108.000:lla = 1,7 mrd euroa. Se voisi sitten riittääkin näin pienelle kansalle useammankin vuoden jättipotiksi laman kourissa siihen saakka kun parantunut huoltosuhde alkaa oikeasti realisoitua valtionvelanvähenemisenä. Ihmisyydellä ei ole hintalappua, mutta turvapaikoilla on halusimme tai emme. Tosin laskelmia voi tehdä pessimistisemmin tai optimistisemminkin odottein ja arvioin, esim vierasttyövoimaa peräänkuuluttanut Hjallis.

Saksassa muuten kriisin rahoitusta pohditaan jo tavalla, jota Rautatientorin lakkoväki ei varmaan haluaisi tuoda Suomeen eli minimipalkkaan puuttuvaa solidaarisuutta: http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/mininipalkat_...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- Onko muuten kukaan tullut ajatelleeksi, että jokin Länsi-Eurooppaa ja EU:ta läntisine kumppaneineen vastapelurinaan pitävä taho voisi ehkä vuosisataista tehokasta salaista palveluaan ja komintern-verkostoaan hyväksikäyttäen olla järjestelyt tämänkin pakolaistulvan uusimman piikin ja sen mukana ei niinkään ehkä pelättyjä Isis-soluttautujia, vaan palkattuja mafiarettelöitsijöitä jotka napisevat ruoasta ja tekevät pikkuryöstöjä ja ahdistelevat (varsinkin toisiin uskonto/etnokuntiin kuuluvia) teinityttöjä ja tappelevat keskenään ihan vaan mustamaalatakseen valtaosaa kunnon pakolaisjoukosta samalla aiheuttaakseen talousellista ja poliittista kuormitusta vastaanottajamaissa ja hajoittaakseen EU:n yhtenäistä ulkopolitiikka samalla, kun se on tukenut julkisestikin länsieurooppalaisia fasisminluontoisia ja rasismiintapuvaisia ryhmittymiä Pegidasta ns. vastarintaliikkeisiin, jotka epäilyttävästi saavat lisäkannatausta ruokakapinoistakin? Voisiko kyseessä olla itäinen rauhansuurvaltanaapurimme nerokkaan uusstalinistisen valtakunnanjohtajansa Putinin johdolla? http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2038...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Reden ist Silber, schweigen ist Gold - puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa!" kuvailee ylipormestari Raimo Ilaskivi blogissaan nykyistä pakolaiskeskustelun ilmapiiriä, jossa talousrealisteja pyritään vaientamaan rasismikortilla. Korrektimmin tai ainakin näyttävämmin riitasointuineenkin tuo vaikenemisvaatimus sanotaan näin: M. A. Numminen sings Wittgenstein - Wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen - Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta: https://www.youtube.com/watch?v=CGksgZKecKE

Blogin sadannesta kommentista näyttäisi muuten muodostuneen eräänlainen keskustelun yhteenveto: http://raimoilaskivi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2041...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset