Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Helsingin Sanomat provosoi Venäjää 13.3. talvisodan vuosipäivänä!

  • HS Nyt-liite 13.3.2015 s. 17. Ilmoituksessa annetaan ymmärtää olevan soveliasta muistaa ja muistuttaa Viipurista ja Petsamosta.
    HS Nyt-liite 13.3.2015 s. 17. Ilmoituksessa annetaan ymmärtää olevan soveliasta muistaa ja muistuttaa Viipurista ja Petsamosta.

Perjantaina 13. maaliskuuta 2015 hieraisi varmaan monikin vakavampiin kansalaispiireihin lukeutuva  silmiään aamun lehteä availlessaan. Mikä oli mennyt pieleen? Oliko tekniikka pettänyt vai sittenkin valtakunnan päälehden päätoimituksen poliittinen harkinta sen terävimmässä päässä? Tuskin kai harjoittelijatkaan tekevät päätöksiä jyrkästi perinteisen ulkopoliittisen linjan vastaisten ilmoitusten julkaisemisesta tällaisena maailmanaikana.

Helsingin Sanomien suositun Nyt-liitteen 13.-19.3.2015 sivulla 17 on selkeä värillinen kuvailmoitus, jota vain historiasta täysin ymmärtämätön voi pitää viattomana jalometallituotemainoksena. Kuvan rintamerkissä/riipuksessa on esitetty Viipurin lääni ja Petsamo ikään kuin laillisesti itsenäisen Suomen alueeseen ja rajoihin sisältyvinä, vaikka kaikki tiedämme ns. yleisin syin tuollaisen vanhentuneeksi ymmärretyn väitteen julkisen esittämisen voivan antaa itänaapurillemme aiheen katsoa olevansa hyväksyttävästi oikeutettu geopoliittiseen vastatoimeen.

Ilmoituksen ja esitellyn tuotteen kaupustelun voidaan hyvin syin katsoa rikkovan vuoden 1944 lain välirauhansopimuksesta 21. artiklaa sen määrittämien fascisminluontoisten järjestöjen toiminnan kieltämistä tarkoittavin osin. Pahimmassa tapauksessa voitaisiin syyttää jopa itänaapurimme laillisen alueen havittelemisesta kenties aseellisestikin rikkoen edellä mainitun lisäksi peräti 23.8.1939 solmitun Molotov - Ribbentrop -sopimuksen erillistä aluejakopöytäkirjaa sen edelleen voimassaolevin toteutunein Suomea koskenein osin.  

Kysyisinkin yya-henkisesti Helsingin Sanomien ja Nyt-liitteen vastaavilta päätoimittajilta, kuka kantaa vastuun, jos Venäjä nykyisessä arassa kv. tilanteessa provosoituna suurvaltana päättäisi verottaa Suomi-neidolta läntisenkin käsivarren ja vaikkapa Ahvenanmaan ja osan Turkua? Noilla alueillahan ei suomen kielen puhuttuus ole ollut tähän astikaan niin vahva kuin aitosuomalaiset ovat vähemmistöjä väheksyen usein väittäneet ja idänyhteysyrityksillä ja  maanmiehillä on tunnustettuja laillisia intressejä ja maaomistuksiakin mm. saaristossa.

 

P.S.  Voiskohan tuota revansistista hopeapinssiä jotenkin anteeksipyytelevästi verrata Venäjällä Krimin kotiinpaluun vuosipävän alla julkaistuun kullattuun hopeiseen isoon juhlarahaan: http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/190481-kayttohistoriaa-%E2%...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Joko olet hankkinut riipuksen ?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Näinköhän uuden vastuuttoman natokiimaisen/itävierotteisen ulkopolitiikkalinjauksettomuuden historialliseksi epäonnenpäiväksi kirjautuu perjantai 13.3.2015? Eikö Erkon talvisodasta olla todellakaan opittu valtakunnan päälehdessä sen vertaa, että vältettäisiin viimeiseen asti provosoimasta Itänaapuriamme, jolla jo kokonsa puolesta on legitiimi lupa olla suunnan- ja säännönmäärittäjä kuin karhu metsassä enemmänkin kuin pykälännoudattaja pieneläjien tapaan, mihin täirooliin Venäjää meillä yritetään väkipakolla sopeuttaa.

Toivokaamme ainakin, ettei historiankirjoitus tuomitse päivämäärää 13.3.2015 uudeksi Erkon erheeksi ja Mainilan mainoslaukauksiksi, sanotaan Alpo Rusin blogin kommentissa, ks. http://alporusi2014.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18967...

Toivottavasti itänaapurista ei pian jouduta ilmoittamaan valitettavien mutta aiheellisten ja legitiimien geopoliittisten vastatoimien rajoitetuista paikallisista kohdistamisista Suomen rauhanvastaisia voimia ja mediakiihotusta vastaan oikeutettujen venäläisetujen puolustamiseksi.*

*) ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varmaankin joudutaan ilmoittamaan, koska:

"Juuri äskettäin amerikkalainen kenraali kehotti murhaamaan mahdollisimman paljon venäläisiä. Suomen strategian laitoksen johtaja kehottaa valloittamaan Karjalan ja hävittämään Venäjän."

http://kohudosentti.blogspot.fi/

Paljon riippuu tietysti siitä kuka sivuun tyrkätyksi olevan Putinin seuraajaksi nousee ...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tuosta tuli blogailtuakin helmikuun eka päivä ja myös puoli vuotta aiemmin ihan visioiden ja skenarioiden, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185890-p...

Leo Löppönen

Sie Savolaineha iha hullui pagiset! Oot sie ite paljo jo yl kaksmetrine priha, et täinä tuon karhun perspuole turkis mugammas oikeuttas pagiseen tollasii hullui määritelmii!? ;)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Vieläkö Mainilan laukaukset on "myytti"??

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Enpä tiedä, ainahan niillä on vaan ollut monta tulkintaa ja suosituimpia se ettei niitä koskaan ammuttu ainakaan rajan yli tai ainakaan rajan samalla puolella tai ei ainakaan jonkin muun rajan kuin nykyisen tai ainakaan ei sinä tuhatvuotiskautena kuin Karjala Viipureineen on ollut vanhaa venäläistä maaperää Inkerin ja Maarianhaminan tapaan ja kaikkien suomalaiskansojen kotiseutujen jonne Novgorodin ja Moskovan ja Nevanlinnan/Pietarin kautta on nykyaikaa tuotu historian ikiaikoihinkin takautuen ulottuen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ehkä onkin tarkoitus provosoida Venäjää, että Suomi pääsisi takaisin autonomiseen asemaan Venäjän suurruhtinaskuntana niin kuin oli 200 vuotta sitten. Jolloin meillä olisi Moskovasta tai Brysselistä riippumaton laaja itsehallinto. Omat valtiopäivät. Oma raha. Oma oikeuslaitos. Oma hallitus. Oma eduskunta jne.

Koittaisi uusi itsenäisyys Suomelle!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

Tuon auvoisen ajanjakson kunniaksi on vieläkin muistomerkkejä olemassa:

http://fi.geoview.info/eugen_schaumanin_puisto,401...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #13

Eipä silti, Aleksanteri I palautti autonomiakautemme alkajaisiksi 1812 Suomelle Venäjän aiemmin ryöstämän ns. Vanhan Suomen eli myöhemmän Viipurin läänin ja lupasi jo silloin Petsamonkin, joka saatiin kyllä vasta Tarton rauhassa 1920.

Aleksanteri I ei ollut kenkuimpia voissapaistettuja siinäkään katsannossa, että vielä hänen aikanaan myös suomen kielessä (niin kuin kaikissa muissa kielissä edelleen) sana 'ryssä' oli ihan käypä ja hovikelpoinen, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185167-p...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Aleksanteri I oli tyypillinen "ryssä". Näyttävästi kosiskeli Suomen kansaa Porvoon valtiopäivillä, mutta "unohti" kutsua ne uudelleen koolle vuosikymmeniksi.

Aelksanteri II Krimin sodan krapuloissaan salli Suomelle todellista autonomiaa, mutta sitä kesti vain pari vuosikymmentä. Sitten hänen seuraajiensa toimesta alkoivat "manifestit" ja venäläistyttämissuunnitelmat". Ne kariutuivat "onneksi" Maailmansotaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #15

Niinpä. Yritinkin tuossa kauniisti muistella niitä hyviä puolia ruplan valoisammalta kruunulta vai miten se kaksipääkotkaisuus ilmaistaankaan. Ja ainahan naapurille ja vieraalle pitäisi olla vähän kohteliaskin, kun meillä on paljon näitä putinismiin ihan syyttömiä svetlana rönkköjäkin ja muita mukavia suomenvenäläisiä ja tervetulleita turistejakin jotka kaipaavat ymmärrystä ja solidaarisuutta kotimaansa hirmuhallinnon ristipaineissa, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184673-j...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #13

Juha Kuikka.
Tarkoitat Nikolai Bobrikovin Suomen kenraalikuvernöörin(1898–1904) surmaa jonka toteutti aktivisti Eugen Schauman. Bobrikov on Suomen historian tunnetuin poliittisen murhan uhri.
Se on selvä miksi tapahtui niin. Bobrikov aiheutti omalla toiminnallaan vahvaa vastarintaa, koska hänen tehtävänä oli Suomen erityisaseman hävittäminen ja suomalaisten venäläistäminen.

Kuitenkin loppujen lopuksi Venäjä tunnusti 31.12.1017 Suomen itsenäisyyden.

Meidän pitäisi muistaa maittemme suhteessa hyviäkin asioita eikä jauhaa kaikenaikaa talvisotaa ja Mainilan laukauksia. Jotka muuten teki Neuvostoliitto eikä Venäjä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

Hyvää aikaa on ollut 1860- ja 1870-luvut Aleksanteri II:n aikana. Sekä vuodet 1991 - 1995 Jeltsinin kauden alussa. Koivisto sössi tuon jälkimmäisen ajan tarjoamat mahdollisuudet.

Muut ajat ovat olleet joko uhkaa, painostusta tai nöyristelyä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #18

Oikein huomattu, että tapahtumat menevät meistä riippumatta syklisesti. Suomen historiassa : monesti Ruotisin alla...Venäjän alla ...itsenäinen. Itsenäisenä ei pystynyt olemaan ja joutui Brysselin alle.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Johonkin suuntaan sykli taas päättyy, se on ollut noin 100 vuotta. Kuka sitten "uhkaa, painostaa tai nöyristelee" kertovat sen ajan historioitsijat. Kestääkö EU-liitto tästä vielä 70 vuotta kuin Neuvostoliitto vai hajoaako ennen? Kuka sitten kenen alle joutuu tulevat tietämään sen ajan ihmiset.

Näin ajattelisin.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Hyvä lehdistö on lehdistö joka provosoi, pakottaa ajattelemaan ja herättää reaktioita. Mutta ei vain tuota - pitäisi myös olla pohjalla tietoa, laaja-alaisuutta ja useampiakin totuuksia. Hesari kyllä suututtaa ja hatuttaa, mutta toisaalta myös välttelee aika monia mielipiteitä ja karttaa kokonaiskuvaa kuin kissa kuumaa puuroa.

Mutta hätä on aika pieni: me fiksut lukijat voimme olla uskomatta heidän juttujaan, olla ostamatta heidän lehtiään tai olla asioimatta heidän mainostajillaan. Meillä on kaikki valttikortit.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kuinkahan Venäjällä esitellään kaikenlaisissa yhteyksissä Venäjää Neuvostoliiton rajoin? Saattaa löytyä pinssejäkin. Ainakin tulevaisuuden varalta.

Vuoden 1944 välirauhansopimus ei sido enää meitä millään lailla.

MR-sopimuksesta älä höpötä mitään.

Eiköhän Putinilla ole paljon suurempia huolenaiheita kuin tämänlainen pinssi?!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Venäjällä myydään riipuksia ym. tsälää joissa Krim on esitetty osana Venäjää. Sehän on yhtä "ikiaikaista" Venäjää kuin Viipuri tai Ahvenanmaa tai Turkukin. Siellä asui tataareja ennen kuin joku tsaari miehitti sen ja Stalin ajoi heidät maanpakoon, mutta muita kansoja jo ennen tataarejakin. Nyky-Venäjähän on kuten tiedämme pohjoisilta osiltaan ja mm. kaasu- ja öljyalueiltaan paljolti suomalaiskansojen alueita.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Joku tuolla bloggailee jostain Suomen Voitonpäivästä ja ajoittaakin sen johonkin oman maailmankatsomuksensa painotuksin. Suomi voitti todellakin ainakin torjuntavoiton arvoisen hengissäselviytymisvoiton natsi-Saksan ja Neuvostoliiton yhteisesti aloittamassa toisessa maailmansodassa. Olimme ensimmäinen kansakunta, joka oikeasti pani vastaan noiden sikafasistikansallis/kansainvälissosialistien maailmanvaltauspyrkimyksille.

Talvisodassa 1939-40 Hitler tuki liittolaisensa Stalinin yritystä vallata Suomi ja liittää se Rauhanvaltakuntaansa, anschluss à la Molotov - Ribbentrop. Kun Neuvostoliitto miehitettyään laittomasti Viipurin läänin ja pakkovuokrattuaan Hankoniemen hyökkäsi toistamiseen kesällä 1941, emme onneksi olleet enää ihan yksin, mutta valitettavasti tukenamme oli vain Stalinin exä, ei edes Ruotsi eikä Ranska tai USA joilta oli saatu lämmintä kättä. Kyllä, voitimme mahdollisuuden elämään edelleen puolustautumalla ja myös oveluudella, jota mm. Ryti osoitti sopiessaan aseveljien viimeisestä ratkaisevasta avusta itäfasististista neuvostoimperialismia vastaan. Ja kun oli aika häätää Stalinin ex-liittolainen Lapista, sekin tehtiin.

Melkoinen osa voitonpäivän ja sotasyyllisyyden pointeista linkkautuu käsitteisiin suomettuminen ja uussuomettumineisuus/vaeyrynenization, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183550-s...

Sinällään olennaisempaa kuin Suomen (torjunta)voitonpäivän unohtaminen tai muistaminen olisi tässä maailmantilanteessa pikemminkin sordinoida ti jopa kieltää itäfasisti-Venäjän uusneuvostoliittolaistyylinen väärä voitonpäivä 9.5. (se oikeahan onkin 8.5.) - Pari vuotta sitten asiaa ei vielä oikein ymmärretty, mutta monien silmät ovat jo avautuneet, ks. http://www.adressit.com/stalininvoitonpaivakiellet...

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Riipusta mainostetaan valheellisesti, sillä kuvassa näkyvään Suomi-neitoon on "palautettu" vain Vanha Suomi ja Petsamo, mutta vanha Kuusamo ja Salla valtavine erämaineen puuttuvat. Mutta sattuuhan sitä humpuukimaakareille erreyksiä, ja joku varmaan roponsa tähänkin väärennökseen pistää.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Taitaa tosiaan olla suurennuslasilla katsoen tikkuahalkoen Alakurtti ja Korvatunturikin väärällä puolella rajaa teknisesti tulkiten, mutta ei oikeasti. Sydämen tulkinta ja res cordis on että ne ovat osa Suomineitoa ja palautuvat aikanaan. Siis myös Sallan itäosia tarkoitetaan kun sanotaan että Ensi vuonna Viipurissa. Lue vaikka blogi Neuvostofasistit ryöstivät Korvatunturinkin: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183291-n...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Uus-Neuvostovastaisuutta! Natokiimaa, revansismia! Sodanlietsontaa? Mitä muuta tämä tällainen tannerilaismannerheimilaistaantumuksellinen edistyksensortamisvihapuhe on? Karjalanpiirakoita ja KArjala-olutta ja Alkuperäinen Suomineito pinssejäkin on taas julkisesti esillä! Zädäm! - yöpakkaset ovat taas täällä!

Mainittu Helsingin Sanomien värikuvarikekin talvisodan loppumisen vuosipäivänä juuri ennen Krimin anschluss-vuosipäivää on yhä todennäköisemmin saamassa kansainvälisen kärhämän mittapuut Iltalehden jutun perusteella: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015032019393422_u...

Myös Usarissa on havahduttu suomalaisten jo latailevan mainilanlaukauksia: http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/190470-venaj...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Venäjä varoitti maaliskuusssa 2015 suurlähettiläs Mihail Vaninin kynällä Tanskaa ikävistä 'ydinasepelotteen realisoitumisduumailuihin liittyvistä seurauksista', jos Tanska ei taivu Putinin tahtoon ja blaablaablaa... On arveltu, että Venäjän yliherkkyys tällä kertaa pohjautuisi ärtymykseen Tanskassa ilmenneistä hankkeista lyödä erityinen juhlaraha tai mitali kuningatar Margareeta I:n ja Kalmarin unionin muistoksi. Siinä esitettäisiin selkeästi karttakuvana kaikkien Pohjoismaiden, myös Suomen mukaanlukien Viipuri, kuuluminen Tanskan valtakuntaan - http://fi.wikipedia.org/wiki/Torkkeli_Knuutinpojan...

Tämä ei ilmeisesti miellyttäisi Venäjää, joka on vasta julkaissut valtavan kullatusta hopeasta lyödyn juhlamitalin Krimin 'jälleenliittymisestä' Venäjään oltuaan jo aiemmin venäläismiehityksessä samoihin aikoihin kuin Suomikin ja Stalinin karkotettua Krimin niin kuin Karjalan ja Petsamonkin alkuperäisemmät kansat pois miehittäjän jaloista -
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_vallan_aika_S...

Kalmarin unioni oli Pohjoismaiden valtioliitto vuosina 1397–1523. Unioniin kuuluivat aikoinaan Tanskan, Norjan ja Ruotsin valtakunnat. Näiden valtakuntien alueisiin kuuluivat myös suuri osa Suomesta mukaanlukien Viipuri, Islanti ja Färsaaret, pieni osa Pohjois-Saksaa ja aina 1470-luvulle asti. Uutta Kalmarin unionia ehdotettiin Ruotsissa vuonna 2009, kun ruotsalainen historiantutkija Gunnar Wetterberg ehdotti Pohjolan liittovaltion perustamista. Dagens Nyheter -lehteen kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa Wetterberg perustelee liittovaltiota monilla synergiaeduilla: "Uudessa valtiossa olisi 25 miljoonaa asukasta, ja se olisi maailman kymmenenneksi suurin talousmahti; se jättäisi jälkeensä muun muassa Venäjän ja Brasilian."

Suomessa voidaan vaatimattomana vastineena Krim-hopealantille ja sen tausta-ajatuksille nähdä vuodesta 1991 tarjolla olleet hopeiset Alkuperäinen Suomineito -pinssit ja riipukset, joista niistäkin on arveltu naapurin älähtävän jossain vaiheessa. Ja niin on käynytkin: viime päivien uutisten mukaan suomalaisia kansalaistoimijoita syytetään revansismin ruokkimisesta. Voidaan tietysti kysyä, kuuluuko Krim jotenkin oikeutetummin nyky-Venäjälle kuin Viipuri ja Petsamo alkuperäiselle itsenäiselle Suomelle. Provokaatiosta oli kyllä varoiteltu jo hyvän aikaa.

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1905...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset