Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Putinin-jälkeinen Venäjä nyt - osa 2: puoli vuotta myöhemmin

  • Jokohan Suomi 100 -juhlavuoteen tultaessa saamme lahjaksi paremman itänaapurin ja ihmiskunta vapautuu putinismi-imperialismista?
    Jokohan Suomi 100 -juhlavuoteen tultaessa saamme lahjaksi paremman itänaapurin ja ihmiskunta vapautuu putinismi-imperialismista?

Suosittelin päivälleen 6 kk sitten 1.8.2014 tämän blogin 1-osassa Suomen ja Venäjän vastuuntuntoisia piirejä alkamaan valmistautua Putinin-jälkeiseen Venäjään muutenkin kuin ulkopuolisesti sivusta seuraten. Olettamani ilmeinen kehityskulku ja eurooppalaisuutemme aktiivisemman toimijan roolin kasvava tarve heijastelivat paria keskeistä taustanäkemystä:

1. Olemme kiistatta keskellä itänaapurimme aloittamaa kylmää sotaa, jonka riski muuttua jossain vaiheessa kuumaksi monessakin mielessä balkanisoituen kasvaa sitä mukaa, jos ja kun jätämme reagoimatta periaatteellisissa kohdin ja/tai lepsuilemme luistamalla pakotteista.
2. Olisi älyllisesti epärehellistä suhtautua Putiniin kuin loppuaikojensa bunkkeriin linnoittautuneeseen periksiantamattomaan pikku Hitleriin. Pidin parempana vertauskohtana nähdä hänet pikemminkin kieroilevana ja päin naamaa valehtelevana isona Milosevicina Haagin matkan häämöttäessä - ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/172961-putinin-jalkeinen-venaj...

'Asiantuntevan realistiset kriitikot' tyrmäsivät tuon vision ja skenaarion erityisesti 'toivottoman optimistisen aikataulutuksen' osalta. Arvioinhan Putinin kaatuvan vuoden - puolentoista kuluessa ja kehityskulun näkyvän selkeinä yleisesti havaittavina merkkeinä ja toteutumina jo puolessa vuodessa. Nyt ovat tämänsuuntaisia huomioita tehneet jo monet vakavat tarkkailijat Suomessakin. Yhä useampien talouselämän edustajien ulostulojen lisäksi myös esimerkiksi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari arvioi asiantuntijalausuntoihin viitaten, että Venäjän presidentti Putin syrjäytettäneen lähivuosina, ks. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015012919110748_ul.shtml

Uskon edelleen, että Liittoutuneet, euroopan demokratiat ja yhdistynyt ihmiskunta, voittavat piankin tuon nousuhumalassaan haulikon kanssa uhoavan naapurinisännän joka ei erota omaansa muiden omasta (kielikuvasta kiittäen Arto Luukkanen).

Nurkkaanajetun hurjistuneen taajamakarhun tyypillinen reaktio on hädissään sekä rääkyä "kaltoinkohteluaan" kukkahattusympatioita keräten että isotella ärhennellen ja vähätellen tilansa vakavuutta sekä naapuruston oikeutusta ja halua/potentiaalia puolustautua tarvittaessa. Tästä ja valitettavasti myös puolustautumistahdon lamauttamisen osittaisesta onnistumisesta on saatu useita oireilusignaaleja viimeisten kuuden kuukauden aikana - http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/kremlin_ajatushautomo_rajat_imperiu...

Sitähän emme voi todellakaan tiedontasoisesti ennakoida, millaisen Venäjän löydämme naapuristamme Putinin jälkeen. Vielä huonommanko vai kosmeettisen tai jopa todellisen, tällä kertaa nimenmuutosta syvällisemmin konkurssinsa syyt ja lähihistorian syyllisyydet käsitelleen uuden itänaapurin. Toivossa on kuitenkin hyvä elää. Ja suhtautua vastuullisesti mahdollisesti avautuviin luoviin kehitysväyliin myös itsenäisen Suomi-neidon alkuperäisen alueellisen asun palautumiseksi Suomi 100 -juhlavuoteen tultaessa. - Ensi vuonna Viipurissa!

Res Cordis  
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomi Vaatii oikaisua Venäjällä uutisoidusta presidentti Niinistön vääristyneestä/stellystä lausumasta: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015020819163265_u...

Toisaalta, jos Putinia ei aleta pysäyttää jämäkämmin, Venäjän täydellinen eristäminen saattaa hyvinkin pian olla agendalla niitä ainoita mahdollisia toimintatapoja ennen valmistautumattomaan puolustussotaan joutumista. Onneksi itänaapurin talouskehitys on auttanut nykyistenkin oikeansuuntaisten mutta riittämättömien pakotteiden purevuutta niin, että päättäjien ja vastuullisten voimien myös idässä on jo korkea aika valmistautua Putinin-jälkeiseen Venäjään nyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset